למדת 0 דילמות מתוך 19

מבחן הידע

באזור מבחן הידע מוצגות 10 שאלות ביניהן גם תרחישים ותיאורי מקרה שונים ועל הנבחנים לענות נכונה על השאלה המוצגת.
השאלות במבחן הידע מבוססות על הסוגיות האתיות והעקרונות האתיים שהוצגו לפי קבוצות העניין באתיקון.
יש לבחור בתשובה הנכונה לדעתך המבוססת על מה שלמדת.
המערכת תתן חיווי להצלחה או כישלון וניתן לנסות להשיב מספר פעמים עד לקבלת התשובה הנכונה.

 

שימו לב!! רק מי שיבצע רישום לאתיקון יוכל ליהנות ממעקב וניטור אחר מספר השאלות שנענו נכונה.

שימו לב!! יש לבצע את כל השאלות ברצף! אם תפסיק.י באמצע יהיה עליך להתחיל את כל השאלות מההתחלה.

חוקרים המעוניינים לקבל מענק סיוע למחקר מקרן שלם יתבקשו להציג תעודה המעידה על כך כי ענו בהצלחה על כל השאלות. רק מי שסיים את כל השאלות בהצלחה יוכל להפיק תעודה.
על מנת להפיק את התעודה יש לבצע הליך רישום בטרם מענה על השאלות באזור "מבחן הידע".
יש למלא את כל השדות על מנת לקבל את התעודה.
יש להקפיד על מילוי הפרטים בצורה מדוייקת. פרטים אלה יופיעו על גבי התעודה.
המידע ישמר בקרן שלם בלבד ולא יועבר לגוף אחר.
שימו לב! האתיקון פונה לגברים ונשים כאחד, לשם הפשטות והנוחות הוא מנוסח בלשון זכר.
בכל מקום בו נכתבים ראשי התיבות מש"ה- הכוונה היא למוגבלות שכלית התפתחותית.

אנו מאחלים לך בהצלחה!

Welcome to your Test new

בכוחות עצמו
אסף, אדם עם מש"ה שעובד כאלונקאי בבית החולים, התבקש ממנהל מחלקת האלונקאים בבית החולים למלא שאלון מחקרי שאושר ע"י כל הגורמים הרלוונטיים בבית החולים. על מנת שיהיה מסוגל למלא את השאלון בכוחות עצמו. מה התשובה הנכונה ביותר?
מה התשובה הנכונה ביותר
חוקר העביר לעובד סוציאלי שעובד בבית אבות שאלון להפצה לצורכי מחקר בקרב העובדים. המחקר אושר ע"י כל הגורמים הרלוונטיים. רותי, אישה עם מש"ה, משמשת ככוח עזר בבית האבות. היא התקשתה להבינו למרות שהעובד הסוציאלי ניסה להסביר לה את השאלות המופיעות. מה התשובה הנכונה ביותר?
שאלה 1
כיצד ינהג חוקר הנתקל בקשיים של שיתוף פעולה מצידו של נחקר עם מוגבלות שכלית-התפתחותית ודורש נוכחות מדריכה?

על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת החוקרים> מעורבותם של אנשי צוות מהמסגרת של הנחקר עם מוגבלות שכלית-התפתחותית מול מהימנות המחקר.
למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 2
כאשר חוקר נחשף להתנהגויות ויחס שאינו מכבד כלפי נחקר עם מוגבלות שכלית-התפתחותית, מה עליו לעשות?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת אנשי מקצוע וטיפול בשדה> הגנה על רווחתו ושמירה על פרטיותו של נחקר עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול שיתופו במחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
 
שאלה 3
חוקרת עורכת מחקר שכולל ראיונות עם אנשים עם מוגבלות שכלית קלה. היא מגייסת עוזרי מחקר שכחלק מתפקידם יסייעו בעריכת הראיונות. היא מתלבטת על פי אלו קריטריונים לבחור את העוזרים. מהי התשובה הנכונה ביותר?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת חברי וועדות האתיקה>הגנה על רווחתו ושמירה על פרטיותו של נחקר עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול שיתופו במחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 4
אורית, החברה בוועדת אתיקה בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה מוכרת בארץ, התבקשה לאשר מחקר בו לחוקרת היכרות קודמת עם האנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית המשתתפים המחקר. בשל ניגוד עניינים  אורית תוהה מה נכון לעשות כדי שהמחקר יאושר?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת חברי וועדות האתיקה>מעורבותם במחקר של אנשי צוות מהמסגרת של נחקר עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול מהימנות המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 5
מהן הסוגיות החשובות שעליהן יש לתת את הדעת בעת בחינת הצעות מחקר?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת קובעי מדיניות>היכרות מקדימה עם אנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול היכרות עם אוכלוסייה זו תוך כדי עריכת המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 6
שרה, אימו של שי, בחור בן 28 עם מוגבלות שכלית־התפתחותית קלה הגר בבית הוריו, התבקשה לאשר את השתתפותו של בנה במחקר העוסק בעצמאות ובגמישות מחשבתית בעת שימוש בתחבורה ציבורית. שרה מבקשת לקבל את שאלון המחקר ולאחר שהוסבר לה כי החוקרים כתבו אותו בשפה פשוטה יותר להבנה היא עדיין סבורה כי הוא לא יהיה מובן לבנה ועלול לגרום לו תחושת תסכול. מהי התשובה הנכונה ביותר?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת אפוטרופוסים ותומכי החלטה>התאמה והנגשה מקצועית של כלי המחקר מול שימוש בידע הכללי של החוקר כדי להנגיש את כלי המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 7
מהם השיקולים עליהם יש לתת את הדעת כאשר חוקר מגיע לראיין אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית בדיור קהילתי?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת קובעי מדיניות>התאמה והנגשה מקצועית של כלי המחקר מול שימוש בידע הכללי של החוקר כדי להנגיש את כלי המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 8
מה נכון וראוי לעשות כדי שחוקר שאינו מתחום המוגבלויות יראיין אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית?
אנא בחר/י את התשובה הנכונה ביותר.
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד קבוצת חוקרים>היכרות מקדימה עם אנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול היכרות עם אוכלוסייה זו תוך כדי עריכת המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 9
אסף, אדם עם מוגבלות שכלית-התפתחותית בתפקוד קל, שעובד כאלונקאי בבית החולים, התבקש ממנהל מחלקת האלונקאים בבית החולים למלא שאלון מחקר שאושר בידי כל הגורמים הרלוונטיים בבית החולים.
כדי שאסף יהיה מסוגל למלא את השאלון בכוחות עצמו, מה התשובה הנכונה ביותר?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד ארגונים מפעילים ומעסיקים>התאמה והנגשה מקצועית של כלי המחקר מול שימוש בידע הכללי של החוקר כדי להנגיש את כלי המחקר. למעבר לעמוד לחצו כאן>>
שאלה 10
כיצד ינהג חוקר הרואה כי תגובותיו של אדם עם מוגבלות שכלית-התפתחותית הינן שונות מרגע הצטרפותו של איש צוות בזמן הריאיון?
על מנת להעמיק בשאלה זו ניתן לעבור לעמוד נחקרים>מעורבותם במחקר של אנשי צוות מהמסגרת של נחקר עם מוגבלות שכלית־התפתחותית מול מהימנות המחקר. למעבר לעמוד לחץ כאן>>
שאלה 11

שרית, חברת סגל במחלקה לחינוך מיוחד וחברת ועדת אתיקה באחת האוניברסיטאות בארץ, נדרשת לאשר מחקר בו החוקרת מבקשת לראיין משפחות ואנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית שהיא מטפלת בהם בעבודתה, כעו"סית במסגרות דיור שונות. מהי התשובה הנכונה ביותר?

שאלה 12

דנית היא חברה בצוות המקצועי של המדען הראשי של אחד ממשרדי הממשלה בארץ. הצוות המקצועי מתבקש לאשר הצעת מחקר שהאוכלוסייה שלה היא אנשים בוגרים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית בינונית או בינונית־קשה.

מטרת המחקר היא לבחון כלים חדשניים לניטור כאב בקרב אוכלוסייה שיש לה קשיי תקשורת, כדי לשפר את חווייתם בעת טיפול שיניים ולתת להם טיפול מיטבי ככל האפשר. מערך המחקר בנוי כך שהמראיינים פוגשים אנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית הבאים לקבלת טיפול שגרתי במרפאות שיניים, ולאחר הטיפול הם שואלים אותם שאלות הקשורות למידת הכאב שחשו.

אילו דגשים חשוב שיבואו לידי ביטוי בהצעת המחקר כדי שהצוות המקצועי יוכל לאשר את המחקר? יש לבחור את התשובה הנכונה ביותר:

שאלה 13

רן, סטודנט לתואר שני מהמחלקה לעבודה סוציאלית באחת האוניברסיטאות בארץ, חוקר את העמדות של צוותים במסגרות דיור כלפי אנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית המקיימים זוגיות במסגרת הדיור שבה הם מתגוררים. במהלך המחקר יראיין החוקר גם אנשי צוות וגם זוגות עם מוגבלות שכלית־התפתחותית הנמצאים באותה מסגרת. בשל הנושא הרגיש, רון מבקש כי בראיונות עם הזוגות ישתתף איש צוות שהנחקרים חשים איתו בנוח.

באחת ממסגרות הדיור שרן הגיע אליה ישנם שלושה זוגות שיכולים להשתתף במחקר. האפוטרופוסים שלהם אינם מעוניינים לאשר את השתתפות ילדיהם במחקר כי הם חוששים שמא השתתפותו של איש צוות בעת הריאיון עלולה להסב לילדיהם תחושת אי־נוחות ולפגוע בפרטיות של ילדיהם.

מהו לדעתך ההיגד הנכון ביותר?

שאלה 14

נויה עובדת במע"ש (מפעל עבודה שיקומי) בו הצוות המקצועי מעוניין לבחון את שביעות רצונם של מקבלי השירות מההתנהלות ומהתנאים במפעל.

הצוות מבקש מכל ההורים והאפוטרופוסים לאשר שמקבלי השירות עם המוגבלות השכלית־התפתחותית יכולים להשתתף בסקר.

אימה של נויה מסרבת לאשר את השתתפותה של נויה בסקר מתוך חשש שאם נויה תאמר שהיא אינה מרוצה במע"ש, יחס המדריכים אליה ישתנה והיא תיפגע מכך. יתרה מכך, היא חושבת כי השתתפות בִתה במחקר לא תקדם את תנאי העסקתה.

דוד, מנהל המסגרת, פונה אל אימה של נויה ומנסה לשכנע אותה לאשר את השתתפותה של נויה בסקר.

באילו טיעונים לדעתך ישתמש דוד?

שאלה 15
יוסי, סטודנט לחינוך בפקולטה לחינוך במכללה מוכרת בארץ, בוחן כחלק ממחקרו לתזה כיצד קריאת סיפורים חברתיים קצרים משפיעים על הבנת מצבים חברתיים בקרב האוכלוסייה של אנשים עם מוגבלות שכלית־התפתחותית.

יוסי נפגש עם תומר, בחור בן 25 עם מוגבלות שכלית־התפתחותית קלה, במע"ש (מפעל עבודה שיקומי) שבו תומר עובד ומראיין אותו למחקר.
בעקבות הקשר הטוב שנוצר בין יוסי לתומר, יוסי מספר לתומר ולגלית, העובדת הסוציאלית במע"ש, שהוא רוצה לצלם את תומר מבצע את משימות המחקר המתמקדות בכתיבת תשובה ובמתן הסבר בעל פה ולפרסם את התצלומים כחלק מתוצאות המחקר.

גלית אינה בטוחה שתומר מאשר זאת או שהוא חפץ בכך, וחוששת שמא תומר ייפגע עקב כך. מה התשובה הנכונה?
שאלה 16

יעל, העובדת כמרפאה בעיסוק בבתי ספר לחינוך מיוחד, מבצעת מחקר העוסק בתזונה בריאה וספורט במסגרת לימודיה לתואר שני בבריאות הציבור במכללה מוכרת בארץ.

מירה, אישה כבת 40 עם מוגבלות שכלית־התפתחותית קלה, המתגוררת בדירה מוגנת בקהילה, הסכימה להשתתף בריאיון רק אם היא תהיה לבד עם יעל החוקרת. מירה היא אישה כבדת משקל, ומאחר שהמחקר עוסק בספורט היא חשבה שבעת הריאיון היא תוכל לשאול את יעל שאלות לגבי ירידה במשקל.

מירה ויעל נפגשו לריאיון בחדרה של מירה בדירה המוגנת בקהילה שבה נכחו שתי נשים נוספות עם מוגבלות שכלית־התפתחותית שהן שותפותיה של מירה לחדר.

מירה התביישה לענות על שאלות המחקר והגיבה עליהן בהנהון ובתשובות של כן ולא. מה נכון היה לעשות?